agreko

PPH AGREKO Producent Nawozów

printer

nawozy dogleboweNawozy doglebowe – do trawników

Jeżeli chcemy w odpowiedni sposób zatroszczyć się o dynamikę wzrostu i wygląd naszego trawnika, musimy zwrócić uwagę na nawóz doglebowy, który wpływa na niego w decydującym stopniu. Odpowiednio dobrany środek ma wpływ na większe krzewienie traw, a także zwartość darni, jednocześnie przeciwdziałając powszechnego zachwaszczaniu. Co ważne, nawóz doglebowy utrzymuje w tym samym czasie intensywną barwę pojedynczych źdźbeł w całym okresie wegetacji. Ponadto zwiększa on aktywność drobnoustrojów glebowych.

W sam raz dla trawników

Odpowiednio dobrane nawożenie doglebowe pozwala na zaspokojenie wymagań pokarmowych trawników. Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie w tym przypadku sięgnięcie po Trasvit, w którym proporcje składników będą odpowiadać każdemu trawnikowi. Wapń, który znajduje się w nawozie, umożliwia utrzymanie odpowiedniego odczynu gleby (najlepiej, gdyby mieścił się on w przedziale od pH 5,5 do pH 6,0 w przypadku gleb lekkich i od pH 6,4 do pH 6,9 w glebach ciężkich). Ważnym składnikiem jest siarka, która korzystnie wpływa na odporność roślin na wszelkie choroby, i mikroelementy, dzięki którym trawnik cały czas ma świeży wygląd.

Dodatkowo ładny wygląd trawnika (np. bez mchu) zapewni Państwu utrzymanie odpowiedniego stanu wilgotności gleby (nawadnianie obfite, ale nie za częste – 1-2 razy w tygodniu), zminimalizowana ilość miejsc zacienionych, wygrabianie martwej i suchej trawy oraz wertykulacja (pionowe cięcie darni) w początku kwietnia lub września.

Trasvit możesz zastosować również podczas nawożenia warzyw i innych roślin. Jeśli jednak potrzebujesz dokarmiania dolistnego lub donasiennego, poznaj inne nawozy firmy Agreko.

 

Skład chemiczny nawozu:

Azot (N) 16% azotu całkowitego (w tym 10% azotu amonowego, 6% azotu azotanowego)
Fosfor (P2O5) 6% fosforu rozpuszczalnego w obojętnym cytrynianie amonu (w tym 5% P2O5 rozpuszczalnego w wodzie)
Potas (K2O) 15% potasu w formie chlorku, rozpuszczalnego w wodzie
Siarka (SO3) 5% siarki w formie siarczanu, rozpuszczalnego w wodzie
Magnez (MgO) 3% magnezu w formie węglanu i siarczanu
Wapń w ilości niezbędnej dla utrzymania zastanego odczynu gleby
Mikroelementy (B,Cu, Fe, Mn, Mo, Zn) zawarte wg wymagań pokarmowych roślin i schelatowane organicznym kompleksonem

Dawki i terminy nawożenia:

a) trawniki

Zalecaną dawkę nawozu 3 kg/100m²/miesiąc stosować najlepiej w równych częściach, bezpośrednio po każdym cięciu trawy, w następujących terminach:

arrow

W roku założenia trawnika stosować Trasvit przedsiewnie, na tydz. przed wysiewem nasion w dawce 3 kg/100 m².

b) iglaki

Występujące często jako dekoracja trawników, mogą być również optymalnie odżywione Trasvitem. Zalecaną dawkę nawozu 35 g/m² stosować co 6-8 tygodni w następujących terminach:

arrow2

Trasvit w miarę możliwości wymieszać grabiami z wierzchnią warstwą gleby. Podlać szczególnie obficie w przypadku, gdy nawóz został wsypany w trawę lub korę pod drzewkiem.

c) drzewa owocowe, krzewy, rośliny ozdobne i warzywa

Uniwersalny skład chemiczny nawozu pozwala sprostać wymaganiom pokarmowym wielu roślin uprawnych.
rośliny jednoroczne:

  • kapusta, kalafior, pomidor, ogórki, por: 7-10 kg/100 m².

Wskazane uzupełniające nawożenie pogłówne azotem w dawce do 3 kg/100 m² saletry amonowej.

  • marchew, pietruszka, buraki, rośliny ozdobne: 4-7 kg/100 m².

rośliny wieloletnie:

  • drzewa przed owocowaniem, truskawki, maliny: 4-7 kg/100m²,
  • drzewa owocujące, porzeczki, agrest, truskawki wieloletnie: 7-10 kg/100 m².

Zalecane dawki Trasvitu rozsiać równomiernie na nawożoną powierzchnię gleby lub w przypadku roślin jednorocznych, przedsiewnie wymieszać z glebą.

Składowanie:

Nawóz przechowywać w oryginalnych, zamkniętych opakowaniach i pomieszczeniach zadaszonych.

Środki ostrożności:

Nawóz może być szkodliwy w przypadku połknięcia lub dostania się do oczu. W takich sytuacjach miejsca podrażnione przemyć dużą ilością wody i skontaktować się z lekarzem. W przypadku rozsypania nawóz zebrać.

strona główna | produkty | kontakt

PPH Agreko © 2019.