WARZYWA KORZENIOWE
(marchew, pietruszka, seler, burak ćwikłowy, pasternak)
Skuteczne nawożenie mikroskładnikami (wzrost plonu do 20%), można uzyskać tylko w obecności makroskładników zastosowanych na poziomie potrzeb nawozowych warzyw korzeniowych. Wówczas przy optymalnym wystąpieniu innych czynników plonotwórczych, zrównoważone nawożenie makro i mikroelementami, zwiększy plon roślin nawet do 60% (40 + 20%).
Program dolistnego dokarmiania warzyw korzeniowych nawozami serii Grinlist
I oprysk * (min. 3 tyg. po wzejściu roślin) | II – IV oprysk** (co 2 tygodnie) | ||
Grinlist max Grinlist Mn (150 g Mn) Grinlist B (170 g B) |
1 l/ha 1 l/ha 1 kg/ha |
Grinlist max Grinlist Mn (150g Mn) Grinlist Zn (50-100 g Zn) Grinlist Cu (30-60 g Cu) Grinlist B (170-340 g B) |
1-3 x 1 l/ha 1-3 x 1 l/ha 1-3 x 0,5 l/ha 1-3 x 0,5 l/ha 1-3 x 1 kg/ha |
+ |
+ |
||
fungicyd, insektycyd |
fungicyd, insektycyd |
* do wszystkich oprysków wskazany dodatek siarczanu magnezu w dawce od 1-3 kg/ha (23% MgO) do 1-5 kg/ha (16%MgO). Kolejność mieszania komponentów w opryskiwaczu – najkorzystniej: woda + bor + (ewentualnie mocznik) + pestycydy (fungicydy, insektycydy) + siarczan magnezu + pozostałe nawozy mikroelementowe.
** zalecane 1 -2 opryski, proporcjonalnie do poziomu spodziewanych plonów.
Wiadomości uzupełniające
Potrzeby nawozowe plonu głównego w zakresie makro (nawożenie doglebowe) i mikroelementów (nawożenie dolistne) w przeliczeniu w g/1 tonę warzyw korzeniowych.
Makroskładniki (potrzeby nawozowe w kg/tonę bulw). | Mikroskładniki (pobranie w g/tonę bulw). | ||||||||||
N* | P2O5 | K2O | S | MgO | CaO | Fe | Mn | Zn | Cu | B** | Mo |
5,0 | 2,0 | 3,5 | 0,4 | 0,8 | 1,2 | 16 | 12 | 2,5 | 5+3 | 0,2 | |
Wartości podane dla średniej zasobności gleby w składniki pokarmowe. Potrzeby nawozowe zwiększyć lub zmniejszyć maksymalnie do 20 % przy niedostatecznej lub bardzo wysokiej zasobności gleby w składniki pokarmowe. Optymalna zawartość (w mg/dm3 ) składników pokarmowych w glebie podczas wegetacji warzyw korzeniowych: N (NH4 + NO3 ) 100 – 130; P 60 – 80; K 150 – 250; Mg 60 – 80; Ca 1000 – 1500. |
Wrażliwość zbóż na niedobór mikroelementów (wrażliwość:x mała, xx średnia, xxx b.duża). | ||||||||||
x/xx | xx/xxx | x/xx | xx/xxx | xx/xxx | x | ||||||
Wymagany poziom pokrycia zapotrzebowania na mikroelementy przez 1 tonę warzyw korzeniowych (w procentach) | |||||||||||
0-20 | 30-100 | 0-50 | 80-100 | 100 | 0-20 | ||||||
w gramach | |||||||||||
5-16 | 0-6 | 2-2,5 | 8 | 0-0,04 |
* wartości podane dla całej rośliny (plon główny + uboczny). Maksymalna dawka nawozu 300 kg N/ha (bez nawozów organicznych).
** najkorzystniej zapotrzebowanie na bor pokryć w całości dla plonu głównego i ubocznego.
Susza utrudnia pobieranie składników z gleby – skuteczniej w zakresie mikroelementów. Dokarmianie dolistne mikroskładnikami zwiększy ich zapas w roślinie (nawet do 300 % aktualnych potrzeb), zapobiegnie osłabieniu oraz wyhamowaniu wzrostu roślin i umożliwi dalszą intensyfikację produkcji roślinnej.