WARZYWA CEBULOWE (cebula, por, czosnek)
Skuteczne nawożenie mikroskładnikami (wzrost plonu do 20%), można uzyskać tylko w obecności makroskładników zastosowanych na poziomie potrzeb nawozowych warzyw cebulowych. Wówczas przy optymalnym wystąpieniu innych czynników plonotwórczych, zrównoważone nawożenie makro i mikroelementami, zwiększy plon roślin nawet do 60% (40 + 20%).
Program dolistnego dokarmiania warzyw cebulowych nawozami serii Grinlist
I oprysk * (w fazie 3-6 liści) | II oprysk (10-14 dni później) |
III-V oprysk ** (co 2 tyg.) | |||
Grinlist max Grinlist Mn (75 g Mn) |
1 l/ha 0,5l/ha |
Grinlist max Grinlist Mn (75 g Mn) |
1 l/ha 0,5l/ha |
Grinlist max Grinlist Mn (150-225g Mn) Grinlist Cu (60-90 g Cu) |
2-3 x 1 l/ha 2-3 x 0,5 l/ha 2-3 x 0,5 l/ha |
+ |
+ |
+ |
|||
fungicyd insektycyd |
fungicyd insektycyd |
fungicyd insektycyd |
* do wszystkich oprysków wskazany dodatek siarczanu magnezu w dawce od 1-3 kg/ha (23% MgO) do 1-5 kg/ha (16%MgO). Kolejność mieszania komponentów w opryskiwaczu – najkorzystniej: woda + bor +(ewentualnie mocznik) + pestycydy (fungicydy, insektycydy) + siarczan magnezu + pozostałe nawozy mikroelementowe.
** zalecane 1 – 3 oprysków, proporcjonalnie do poziomu spodziewanych plonów. Dla bardzo wysokich plonów i plantacji deszczowanych, wskazane w dwóch opryskach, wzbogacić mieszankę mikroelementową o około 100 g cynku (2 x 0.5 l/ha) 30 g molibdenu (2 x 0.5 l/ha) i 170 g boru (2 x 0,5 kg/ha).
Wiadomości uzupełniające
Potrzeby nawozowe plonu głównego w zakresie makro (nawożenie doglebowe) i mikroelementów (nawożenie dolistne) w przeliczeniu w kg/1 tonę warzyw cebulowych.
Makroskładniki (potrzeby nawozowe w kg/tonę korzeni). | Mikroskładniki (pobranie w g/tonę korzeni). | ||||||||||
N* | P2O5 | K2O | S | MgO | CaO | Fe | Mn | Zn | Cu | B | Mo |
4,0 | 1,6 | 3,2 | 0,4 | 0,6 | 0,8 | 13 | 10 | 2 | 3 | 0,2 | |
Wartości podane dla średniej zasobności gleby w składniki pokarmowe. Potrzeby nawozowe zwiększyć lub zmniejszyć maksymalnie do 20 % przy niedostatecznej lub bardzo wysokiej zasobności gleby w składniki pokarmowe. Optymalna zawartość (w mg/dm3) składników pokarmowych w glebie podczas wegetacji warzyw cebulowych: N (NH4 + NO3 ) 80 – 130; P 60 – 80; K 150 – 220; Mg 60 – 80; Ca 1000 – 1500. |
Wrażliwość zbóż na niedobór mikroelementów (wrażliwość:x mała, xx średnia, xxx b.duża). | ||||||||||
x/xx | xxx | xx | xxx | x/xx | x/xx | ||||||
Wymagany poziom pokrycia zapotrzebowania na mikroelementy przez 1 tonę warzyw cebulowych (w procentach) | |||||||||||
0-20 | 30-100 | 0-50 | 80-100 | 0-100 | 0-100 | ||||||
w gramach | |||||||||||
5-13 | 0-5,0 | 1,6-2,0 | 0-3,0 | 0-0,2 |
* wartości podane dla całej rośliny (plon główny + uboczny).
Susza utrudnia pobieranie składników z gleby – skuteczniej w zakresie mikroelementów. Dokarmianie dolistne mikroskładnikami zwiększy ich zapas w roślinie (nawet do 300 % aktualnych potrzeb), zapobiegnie osłabieniu oraz wyhamowaniu wzrostu roślin i umożliwi dalszą intensyfikację produkcji roślinnej.