Nawożenie warzyw
Nawożenie warzyw stwarza bardzo duże możliwości wszystkim osobom, które prowadzą własne uprawy. Przede wszystkim, w realny sposób pozwala na bardzo szybki wzrost roślin – pod tym względem są jeszcze lepsze niż nawozy naturalne. Dodatkową zaletą jest fakt, że z reguły warzywa są w takim przypadku większe, zdrowsze, a także rzadziej ulegają zepsuciu. Odpowiedni dobór nawozów do warzyw jest również istotny, ponieważ pomaga chronić uprawę przed insektami, grzybami, a także innymi czynnikami, które mogą wpłynąć na nasze rośliny. Biorąc pod uwagę same rośliny, wspieramy ich dwie kategorie.
Warzywa cebulowe
Wartości odżywcze warzyw cebulkowych znane są już od wielu lat. Do tej grupy roślin zaliczamy do m.in.: cebulę, czosnek, por, szczypiorek ogrodowy i szalotkę. W zdecydowanej przewadze warzywa cebulowe[https://agreko.info.pl/warzywa/cebulowe/] uprawiane są jako rośliny przyprawowe.
Warzywa korzeniowe
Warzywa korzeniowe są w Polsce bardzo popularne – są m.in. składnikiem wielu dań, które znajdują się na polskich stołach. Do najważniejszych warzyw korzeniowych, które znajdują się w polskich ogródkach można zaliczyć marchew, buraka i pietruszkę.