Standardowe dawki nawozów mikroelementowych serii Grinlist w dolistnym dokarmianiu warzyw gruntowych, krzewów jagodowych
i drzew owocowych (l/ha/rok)
Rośliny | Optymalna ilość zabiegów |
Terminy stosowania | Dokar- mianie roślin podsta- wowe |
Dokarmianie roślin uzupełniające | ||||
Mn | Zn | Cu* | B (kg/ha) |
Mo | ||||
Jabłonie | 3-6 | od fazy orzecha laskowego co 10-14 dni. Zakończyć na 2 tyg. przed zbiorem |
3-4 | 2-4 | 1-3 | 1-3 | 1-3 | — |
Grusze, brzoskwinie, śliwy, wiśnie, czereśnie i krzewy jagodowe |
3-4 | od fazy wzrostu zawiązków owocowych co 10-14 dni |
2-3 | 2-3 | 1-2 | 1-2 | 1-2 | — |
Warzywa kapustne (kapusta, kalafior, brokuł) |
4-6 | od 2 tygodni po wysadzeniu rozsady co 10-14 dni |
3-4 | 2-4 | 1-3 | 1-3 | 3-5 | 1 |
Warzywa cebulowe (cebula, por, czosnek) |
3-5 | od wczesnej fazy rozwojowej co dwa tygodnie |
2-4 | 2-3 | 1-2 | 1-2 | 1 | — |
Pomidory, papryka | 4-6 | 3 tyg. po wysadzeniu rozsady, następnie od początku zawiązania owoców co 7-10 dni |
3-4 | 2-3 | 1-3 | 1-2 | 1-2 | — |
Warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, seler, burak ćwikłowy, pasternak) |
2-3 | od 3 tyg. po wzejściu roślin co 14 dni | 2-4 | 2-3 | 1-2 | 1 | 1-4 | — |
Truskawki | 3 | od zielonego pąka co 7-10 dni | 2-3 | 1-2 | 1 | 1 | 1 | — |
Ogórki | 3-5 | od zawiązania pierwszych owoców co 5-7 dni | 2-3 | 1-2 | 1 | 1 | 1 | — |
Sałata | 2-3 | od wczesnej fazy rozwoju do 2 tyg. przed zbiorem |
2-3 | 1-2 | 1 | 1 | 1 | — |
Warzywa strączkowe (fasola, groch, bób, soja) |
1-2 | 3 tyg. po wzejściu roślin, przed kwitnieniem | 1-2 | 2 | 1 | 1 | 1-2 | 1 |
Rośliny ozdobne | 2-3 | w okresie intensywnego wzrostu | 2-3 | 2 | 1 | 1 | 1 | — |
*w przypadku gleb organicznych (torfowych) dawkę 1l/ha powtórzyć 2-3 razy.
Grinlist max i zmieszany z chelatami pojedynczych mikroelementów stosować jak dla roślin uprawnych, najlepiej łącznie z magnezem, fungicydami lub insektycydami. Prawidłowa zawartość mikroelementów w warzywach i owocach zwiększy zawartość witamin, fosfolipidów i egzogennych aminokwasów, uniemożliwiając gromadzeniu się szkodliwych związków azotu. Jednocześnie należy dodać, iż wykorzystanie mikroelementów z nawozów stosowanych doglebowo wynosi zaledwie 0,3-4%, natomiast wykorzystanie składników z nawozów dolistnych umieszczonych na powierzchni liścia, osiąga poziom 99%.
Nawozy dolistne są produkowane w opakowaniach jak dla roślin uprawnych.